İsim değiştirme ve soyadı değişikliği ülkemizde en çok merak edilen ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan alanlardan birisidir. Kimi zaman isimlerinden kimi zaman da soyadlarından memnun olmayan veya bunlardan dolayı mağdur olan kişiler isim veya soyadlarını değiştirme yoluna gitmektedir. Bu yazımızda isim veya soyisim değişikliğinin nasıl yapıldığı, bunun için nereye başvurulması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgilendirmeler yapılacaktır.
İsim veya soyadı, kişilerin ömür boyu taşıdıkları ve toplum içinde tanınmasını ve bilinirliğinin artmasını sağlayan çok önemli bir unsurlardır. Bu yönüyle isim değiştirme ve soyadı değişikliği davası yarattığı sonuçlar bakımından önemli bir davadır. İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davası dayanağını Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinden almaktadır. Anılan hükme göre adını veya soyadını değiştirmek isteyen kişi haklı bir nedenin bulunması halinde mahkemeye başvurarak isminin veya soyadının değiştirilmesini talep edebilir.
Mahkemece isim değiştirme veya soyadı değişikliği davası kabul edilip, bu karar kesinleştikten sonra, karar Basın İlan Kurumu’na gönderilerek ilan edilir. Kararın ilan edildiği Basın İlan Kurumu tarafından mahkemeye bildirildikten sonra, mahkemece isim veya soyadı değişikliğine ilişkin karar, ilgili nüfus idaresine gönderilir ve isim veya soyadı değişikliği yapılır.
İsim değişikliği veya soyadı değiştirme için hangi hallerin haklı neden sayılacağı kanunda düzenlenmemiştir. Bu haller genellikle uygulamada Yargıtay’ın emsal kararlarıyla şekillenmiştir. İsim veya soyadının gülünç olması, kaba olması, alay konusu yapılabilir olması, milli kültüre, örf ve adetlere aykırı olması, özel hayatta veya mesleki hayatta yanlış anlaşılmalara neden olması, kişinin özel hayatta veya iş hayatında başka isimle tanınması, dini değerleriyle bağdaşmaması gibi haller isim değişikliği veya soyadı değiştirme için haklı neden olarak kabul edilmektedir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesi uyarınca, isim değişikliği veya soyadı değiştirme davasında Nüfus Müdürlüğü davalı olarak gösterilir. Nüfus Müdürlüğü adına bu davaya nüfus müdürü veya görevlendirilen bir nüfus memuru katılır.
İsim değiştirme veya soyadı değişikliği davasının ne kadar süreceği mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Ancak bu davalar genellikle bir veya iki celsede sonuçlanmaktadır. Kesin olmamakla beraber bu davalar 2 ila 6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Davanın hızlı sonuçlanabilmesi için gerekli delillerin usulüne göre hazırlanarak mahkemeye sunulması ve iyi takip edilmesi gerekmektedir. Bu noktada davanın hızlı bir şekilde sonuçlanması ve mağduriyet yaşamamak adına isim veya soyadı değiştirme davası için bir avukattan hukuki yardım alınmasını tavsiye etmekteyiz.
İsim değişikliği ve soyadı değişikliği davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili yer mahkemesi ise davayı açacak kişinin yerleşim yeri veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdir.
İsim değiştirme veya soyadı değişikliği kural olarak dava açılarak yapılabilmektedir. Ancak Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun geçici 8. Maddesi uyarınca; Soyadı Kanunu’nun 3. maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, yazılı olarak başvurulması kaydıyla il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmektedir. Kanunda sayılan bu istisnai haller dışında Nüfus Müdürlüğünden adın veya soyadın değiştirilmesi istenemez. Ayrıca kanunda sayılan bu nedenlere dayanılarak isim veya soyadı değişikliği talebi için de kanunda bir süre sınırlaması getirilmiş olup, bu süreden sonraki değişiklik talepleri yine dava yoluyla yapılabilecektir.
8 Comments
Öncelikle kolay gelsin ben nisan 20 de isim değişikliği için dava açtım açarken de askere gideceğimi belirttim ve aradan 10 gün süre geçti Mayıs 12 de askere gideceğimi öğrendim ve davam Mayıs 25 di askerdeyken aradılar beni mahkemeden gelecek misin diye sordular bende askerde olduğumu belirttim gelemeyeceğimi söyledim davan ileri tarihe alıyorum dedi bende tamam dedim ve şuan bakıyorum işlemden kaldırılmıştır diyor ne yapmam gerekiyor benim şuan davam devam eder mi yoksa tekrar yeniden dava mı açacağım şimdiden teşekkür ediyorum ✋
Merhaba,
Duruşmaya giremediğiniz için dosyanız işlemden kaldırılmıştır muhtemelen. Yenileme süresini geçirmediyseniz yenileyebilirsiniz. Aksi halde yeniden dava açmanız gerekecektir. Ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ben şuan askerdeyim ve soyisim değişikliğine başvurmak istiyorum ben buradayken e devlet üzerinden başvursam ve sonuçlansa askerliğimi etkiler mi ?
Merhaba, soyadı değişikliği askerlik durumunuzu etkilemez. Ancak davanın takibini ve ispatını askerdeyken yapmanız pek mümkün olmaz. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba. İsim değişikliği mahkeme tarafından kabul edildi, 1 hafta geçmesine rağmen henüz bir değişim ya da bildirim yok. Acaba ne kadar beklemem gerekiyor, böyle bir bildirim mi gelmesi gerekiyor yoksa doğrudan e devlete yansiyacak mı? Teşekkürler
Merhaba, kararın nüfus kaydına işlenmesi için tebliğe çıkması ve sonrasında kesinleşmesi gerekmektedir. Sizlere sağlıklı ve doğru bilgi verebilmemiz için dosyanızı incelememiz gerekiyor. Ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Merhaba, biz evlendik ve eşim sadece kendi soyismini kullanmak için dava açtı ve karar çıktı. Her ikimizde kararı elden aldık. Ve üzerinden iki hafta geçti. Ne zaman kesinleşir ve ne zaman nüfusta görünür bilemiyoruz. Eşim yeni pasaport alıcak ve kararla birlikte başvuru yapsa kendi soyismiyle pasaportunu alabilir mi?
Merhaba, Karara karşı tebliğden itibaren 2 hafta içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir ve mahkeme kararı nüfus müdürlüğüne gönderilerek sicile işlenir.